Wagner Wagner Wagner Wagner!!!

January 26th, 2015

Wagner Wagner Wagner!!! Vad har sagts under förra veckan om Wagnermotivet i bakgrunden på 500lappen och vad kan vi beskylla honom för? Här är en sammanfattning för att reda ut dom vanliga missförstånden som jag fått höra:

Wagner är inte guilty by association. Wagner är bara skyldig till en sak; att ha varit en ledande antisemit vars antisemitiska texter har haft ett stort genomslag. Hans judehat hade stor inverkan på bla den unga Adolf Hitler. Att Hitler var besatt av Wagner kan ingen lasta Wagner för. Däremot kan vi lasta Wagner för den bok han skrev om judarnas undergång som bidrog till att Hitler fick Wagner som idol. Det är Wagners skuld. Hans brinnande judehat. Ingenting annat.

Med att Wagner önskat ”judarnas undergång” så menas att Wagner avslutar sin bok ”Judendomen i musiken” med att påminna om att den enda förlösning från den förbannelse som vilar över judarna, är densamma som tillkom Ahasverus, den evigt vandrande irrande juden, det vill säga undergången.

I ett brev 1881 till Ludwig II av Bayern skrev Wagner : “I hold the Jewish race to be the born enemy of pure humanity and everything noble in it.” Han hävdade också att han var “the last German who knows how to hold himself upright in the face of Jewry, which already rules everything.”

I en artikel om Birgit Nilssons 500kr sedel i SvD kan man tolka det som att jag i det här sammanhanget sagt ” Wagner var Hitlers favoritkompositör”. Det har jag inte sagt. Meningen är olycklig för att den förminskar problemet med antisemitismen och flyttar fokus till Wagners musik. Wagners musik har ingenting med den här diskussionen att göra.

Många undrar varför jag först nu reagerar på sedeln som ju varit känd sen länge. Jag har reagerat på sociala medier varje gång jag sett nyheten. Första gången var flera år sen. Men jag bestämmer liksom inte när tidningar väljer att skriva om mitt twitter.

Den antisemitism som vi ser bland nyanlända svenskar i bla Malmö idag är vidrig och måste bekämpas. Men antisemitismen finns inte bara bland vissa muslimer i Malmö – den finns överallt; i alla samhällsklasser, i alla landsdelar och i alla tider. Och om vi glömmer judehatets historia så kommer vi inte kunna bemöta och bekämpa antisemitismen eller andra former av rasism i framtiden. Kunskap och historia är och måste alltid vara viktigt

Slutligen: Wagner uppfann inte judehatet. Men han har spelat en framträdande roll i dess historia. Därför hör han inte hemma på en svensk sedel – hur långsökt och bakgrundsbetonad hans medverkan än må vara.